Prijatelji site-a
Knjiga imena sa znacenjem i poreklom

Kritike o Aleksi Šantiću

Ono što Šantića odlikuje od starijih i obicnih patriotskih pesnika naših, je to što je njegov patriotizam na realnome osnovu i pozitivne sadržine, što on ne voli narod-naciju kao jednu apstrakciju, vec narod-puk, žive ljude, seljaka.
Jovan Skerlić
Jedino se još njegove (Šantićeve) rodoljubive pesme čitaju!
Miloš Crnjanski
Ono najbolje što je on dao je zbilja izvorno, njegovo do maksimuma, bogato na citavoj skali osećanja. Jer, Šantić nije intelektualan i dubok; njegove su pesme najčešce mali detalji, male lirske teme, svakodnevne, bez trunke bizarnosti. Pogotovu tamo gde se potpuno oslobadaju tragovi romantizma, gde je svaki balast bivao odbačen.
Zoran Gavrilović
Zato ćeš u oblasti "intimne" lirike - iako svaka reč za sebe ima starinski zvuk i svako osjećanje ostavlja utisak nečega bezbroj puta doživljenog i banalnog - pesma u cjelini se osjeća kao novo, originalno treperenje. Takvo je "Pretprazničko veče" sa majčinim radom i pogledom, očevom pesmom, susedovom pričom i dečijim uzbuđenjem.
Vojislav Đurić
Osjećanje u ovom stihovima zato nije umjetničko, što nije jako. I zato što nije dosta jako, ono ne nosi svoj oblik već samo sobom, ono oblik pozajmljuje, dobiva ga u školi literarne kritike i teorije, u školi kod drugih pesnika.
Vasa Stajić
Izvesno je: to je drugačiji, razumniji, stvarniji, iskreniji, dublji i bolji patriotizam no što je onaj prazni verbalizam, sva ona emfaza i retorika, sa kojom smo se navikli sretati u bezbrojnim patriorskim pjesmama našim.
Jovan Skerlić
To je poezija gdje covjek osjeca ne samo da je on dio zemlje i naroda vec da su i zemlja i narod djelom njegove široke duše, prava, iskrena lirika ...
Tin Ujević
Jednostavnost izraza Šantićeve pesme ne odiše samo jednostavnošcu nadahnjuća sadržine već i nesposobnošću snažnih osjećanja da nadu kitnjastiju formu.
Jovan Skerlić